Langebuorren 3 in Stiens

100 jaar BH!! (20-11-2014)

Voor de vrouw een kledingstuk ter ondersteuning, comfort of mode-uiting, en voor sommige mannen een onding om los te krijgen: DE MODERNE BH IS JARIG!  De ‘Backless Brassière’ werd officieel geboren in november 1914 maar werd niet direct door iedereen omarmd.

Nu anno 2014 is de bh niet meer weg te denken.

De beha is uit nood geboren toen Mary Phelps Jacob, dochter uit een rijk New Yorks gezin, een fabuleuze japon uit Parijs had laten invliegen en haar korset zichtbaar was. Samen met haar kamermeisje bedacht ze een oplossing: een constructie van zijden zakdoeken, aan elkaar genaaid met roze lint, om haar boezem in op te bergen. In 1914 vroeg ze patent op dit ontwerp.

Nog goede tips en weetjes over de bh van nu:

– Zorg voor een collectie van vijf, zes goede beha’s voor dagelijks gebruik. Een beha gaat zo’n anderhalf jaar mee. Koop elk seizoen een nieuwe.

– Een voorgevormde beha bestaat uit schaaltjes waarin de borsten liggen. Met een niet-voorgevormde ontstaat een smallere pasvorm. Kies voor een zo strak mogelijk achterpand. Daarin zit ‘m de steun.

– Was de beha na één of twee keer dragen. De wasmachine doet minder schade aan de rekbaarheid van de lichaamseigen stoffen.

– Doe de beha altijd in een waszakje of wasbol en zet de wasmachine eventueel op het handwasprogramma. Op de hand wassen is nog altijd beter voor de beha.

– Een push-up? Alleen als er iets te pushen is. Bij kleine borsten is het effect minder mooi.

– Beha te klein? Neem een grotere cupmaat in plaats van een grotere omvang.

– Laat u persoonlijk adviseren. Alleen dan weet u zeker dat u de juiste maat hebt.

< Ga terug naar vorige pagina